Gitaren en droogte

Het is een veelgehoord misverstand dat oud, gerijpt hout, - geschikt voor muziekinstrumenten als gitaren-  uitgewerkt kan zijn. Hout heeft een afmeting die varieert met de temperatuur en de luchtvochtigheid. Evenzeer bestaat het misverstand dat een huis waarin het vocht op de (enkelglas) ramen condenseert, niet te droog is.
 
Gitaren worden gemaakt bij 45-55 % relatieve luchtvochtigheid. Daalt de hoeveelheid vocht in de lucht, dan zal het hout zijn vocht aan de lucht afstaan, en krimpen.
In de winter maken we dat regelmatig mee. Oostenwind en vorst zijn de oorzaak van krimpende en kierende parketvloeren, maar ook van plots optredende scheuren in een bovenblad!  Ik repareer jaarlijks tussen de vijf en de tien gitaren met een massief bovenblad (solid top) in alle kwaliteitsklassen.  
 
NB: in de zomer kan de luchtvochtigheid sterk variëren en oplopen tot 70% of hoger. Tegen een dergelijke hoge luchtvochtigheid is een gitaar echter bestand.
 
Voortekenen van droogteproblemen:
Als de snaarhoogte van de gitaar steeds lager wordt, en er ontstaat (meer) aanlopen (fretbuzz) is dit een teken dat het hout krimpt.
(NB Bij klassieke gitaren is dit minder zichtbaar dan bij gitaren met stalen snaren, o.a. door de hogere snaarhoogte).
Een andere indicator is dat de fretuiteinden voelbaar (scherp) worden. De toets krimpt (in de breedterichting), de fretten doen dat niet.  Bij twijfel: kom langs!
Oplossingen:
 
De meest voor de hand liggende oplossing is het bevochtigen van de gitaar in de koffer. De Oasis Humidifier is hiertoe geschikt.
Buiten de koffer is de Dampit, die het klankgat afschermt, geschikt. Beide producten worden ook geadviseerd door (onder andere) Taylor Guitars.  
 
Natuurlijk is het ook mogelijk (maar misschieniet altijd praktisch) om de ruimte waarin het instrument staat te bevochtigen.
Voor luchtbevochtiging van een ruimte is een bevochtiger met voldoende capaciteit belangrijk. De door ons gevoerde Boneco is tot middelgrote woonruimten geschikt.  
 
Bob Taylor van Taylor Guitars laat in een filmpje (o.a. te vinden op Youtube) zien welke schade droogte aan een gitaar kan toebrengen.  
En hoe deze problemen door de gitaartechneut worden aangepakt: we gaan de gitaar minimaal een week bevochtigen, lijmen en verstevigen de scheur(en), spuiten zo nodig bij.
 
Dit is toch een leuk vak!
 
Muzikale groet!!!
 
Marcel Hustings