Strijkinstrumenten

Onder strijkinstrumenten verstaan wij (alt)violen, cello’s, contrabassen en enkele obscure instrumenten. Enige kanttekening is dat een contrabas ook regelmatig met de vingers wordt aangeslagen in plaats van een strijkstok, dit wordt pizzicato genoemd.

Violen zijn er in diverse maten te krijgen, kleinere maten zijn speciaal voor kinderen geschikt. Violen zijn er in verschillende prijsklassen beschikbaar, van betaalbare Chinezen tot handgemaakte Europese violen. De meest bekende viool is een Stradivarius, deze gaan voor astronomische bedragen van de hand.

De Altviool is grotere versie van de viool, ook is deze lager gestemd. Waar een viool G, D, A, E stemming heeft gebruikt de altviool de C, G, D, A stemming. Dit houdt in dat een altviool een kwint lager is gestemd dan een viool.

Zowel de viool als de altviool zijn tegenwoordig ook elektrisch beschikbaar, dit is handig voor mensen die rekening moeten houden met hun buren. Wel is een akoestische (alt)viool beter voor je techniek en klinkt deze ook beter.

Een cello is net zoals een contrabas een instrument waar de hals vertikaal staat. De stemming is A, D, G, C en dan een octaaf lager dan een altviool. Vaak hebben cello’s in kamerorkesten een begeleidende rol, maar er zijn genoeg voorbeelden van solo partijen van de cello.

Een contrabas is net zoals een gitaar in kwarten gestemd terwijl de (alt)viool en cello in kwinten is gestemd. De contrabas wordt voor klassieke muziekstukken gebruikt, maar is ook zeer populair bij jazz en rockabilly. Wel spelen de meeste niet klassieke contrabassisten pizzicato dus zonder strijkstok.

Strijkstokken worden traditioneel van brazielhout gemaakt, maar tegenwoordig zijn carbonstrijkstokken populair omdat het een grote stabiliteit heeft. De haren zijn gemaakt van paardenhaar. Haar uit Mongolië heeft de hoogste kwaliteit, maar vaak wordt er ook gebruik gemaakt van haren uit Canada en Argentinië.

Hars is ook belangrijk onderdeel. Hierdoor wordt de wrijving opgevoerd, daarom moet men ook na twee tot drie uur spelen weer colofonium (vioolhars) worden aangebracht.