Product filters Product filters

Studio & Recording

Home recording

Tegenwoordig zijn home studio’s heel betaalbaar en hoog van kwaliteit. Waar je nog in de jaren ’90 moeizaam met 4-sporen recorders zat op te nemen heb je nu voor het zelfde geld een hele studio in je bereik.

Wat heb je allemaal nodig om goed thuis op te nemen? Het begint met een audio interface, deze zorgt ervoor dat je op een kwalitatief hoge manier op kan nemen op je computer en ook goed kan afluisteren. Bijna elke audio interfaces heeft meestal al een of meer microfoon preamps met phantom power, omdat een microfoon van zichzelf een vrij zwak signaal heeft moet deze eerst opgepept worden met een preamp. Voor zangopnames zijn studio microfoons gebruikelijk, deze nemen het meest mogelijke geluid op. Buizen grootmembraam mic’s hebben meestal een eigenvoeding, de rest heeft phantom voeding nodig. Voor de mensen met een kleinere portemonnee is er ook een USB microfoon beschikbaar. Deze is vaak zeer voordelig, maar de kwaliteit ligt ook vele malen lager.

Je DAW is ook belangrijk. DAW staat voor Digital audio Workstation, of te wel de software waar jij mee gaat opnemen. Er zijn gratis programma’s zoals Audacity, maar mensen die meer uit hun opnames willen halen gaan toch meestal voor Cubase, Logic of Pro tools. DJ’s kiezen vaak voor Traktor, Ableton of Serato.

Tot nu toe hebben wij vooral aandacht besteed aan het binnenkomende geluid. Ook zeer belangrijk is hoe je het terugluistert. Hiervoor heb je studio monitors nodig en een hoofdtelefoon. Studio monitors zijn er in verschillende maten te krijgen, vanaf kleine nearfield monitors tot grote far fields. De grote van de monitors is sterk afhankelijk van de ruimte. Voor in de slaapkamer is het beter om kleine monitors te hebben, dit in verband met reflecties. Nearfield monitors met bijvoorbeeld een 4” woofer kunnen dicht bij elkaar worden geplaatst, ook hoef je je niet meteen druk te maken over fase problemen met reflecties. Mid fields moeten ongeveer anderhalf tot twee meter links en de zelfde afstand rechts vanaf je oor worden geplaatst, ook is het slim om met absorbers en diffusors te werken. Far fields kom je meestal in grote studio’s tegen, vaak worden deze in de muren gebouwd.

Hoofdtelefoons hebben ook zeker een waarde in het opnameproces. Voor het opnemen van zang en akoestische instrumenten zijn gesloten hoofdtelefoons het beste, dit omdat er dan geen lek vanaf de mix in de microfoon kan komen. Voor het mixen zijn (semi)open hoofdtelefoons het beste, dit drukt minder op je oren, en je kan het ook beter horen. Hoewel elke hoofdtelefoon kleurt, net zoals elke monitor is het wel handig voor mixen om een zo lineair mogelijke hoofdtelefoon aan te schaffen.

Als je een audio interface,  microfoon, DAW software pakket, studio monitors en hoofdtelefoon(s) hebt zijn er alleen nog enkele accessoires nodig. Voor opnames van zang heb je ook een popfilter nodig, deze houden zowel het speeksel als vervelende “p” en “s” geluiden tegen. Als je een popfilter goed neerzet heb je ook meteen een goede afstand tot de microfoon. Voor het opnemen van een akoestische gitaar is het vaak ook mooi om bij de twaalfde fret een klein membraam condensator microfoon te gebruiken. Voor de rest heb je nog nodig enkele kabels en microfoonstatieven. In een slaapkamer of hobbykamer is het ook aan te raden om met een reflectie filter te werken. Deze houdt terugkaatsende geluiden tegen.